Culinair

Eten en drinken

Eten en drinken Italië

Voor fijnproevers is deze streek de plek waar je moet zijn. Bakermat van de slow food, streekgerechten die beïnvloed worden door bergen en zee, truffels, lekkere wijnen en kazen. Je vindt het hier allemaal.

Ook Piana Crixia heeft zijn eigen (biologische) specialiteiten: de beroemde noga (torrone) van Paolino en Tiziano, de voortreffelijke hazelnotenolie van Tiziano, de honing uit het regionale park, de witte en zwarte truffels de bekende porcini en nog veel meer.

Restaurants

In de omliggende dorpen zijn heel wat plaatselijke pizzeria’s en restaurants te vinden. Heb je geen zin om te koken, dan is er dus keuze genoeg in de buurt.
Wijnen

Dat Piemonte steeds populairder wordt als bestemming voor een wijnvakantie is duidelijk wanneer je weet dat hier de wijngaarden van de koning der wijnen, de Barolo, liggen. Ook Barbaresco, Barbera en Moscato d’Asti zijn geliefd bij wijnliefhebbers. Bezoek de wereldberoemde wijnkathedralen van Canelli, spreek af met een plaatselijke wijnboer om zijn wijnkelders te bezoeken, proef de lokale wijnen in een regionale enoteca en vooral … geniet!
Adresjes vind je in onze infomappen.

Een paar restaurants in de omgeving

Dego is een dorpje op de weg naar Cairo Montenotte. Hier is een goede pizzeria (‘La Valle Verde’).  Met een tamelijk uitgebreide kaart met veel erg goede pizza’s (maar ook andere, heel uiteenlopende traditionele gerechten). Mooie ingrediënten die getuigen van liefde voor het vak en gevoel voor traditie. De prijzen zijn eveneens traditioneel: heel betaalbaar. Eten tussen de locals. Met buitenterrasje en speeltuintje voor de kleintjes.

Cairo Montenotte: ‘La Grotta’ is een restaurant-pizzeria met een uitgebreide kaart en goede gerechten. In een heerlijk chaotisch (Napolitaans) Italiaans tafereel. De meest overheerlijke schotels met vlees, vis of vegetarisch. Met buitenterrasje.

Cairo Montenotte: ‘La Perla Nera’ is eveneens een restaurant-pizzeria vergelijkbaar met ‘La Grotta’, maar tevens een groot buitenterras. Goede Italiaanse keuken op basis van vlees of vis of vegetarisch. De pizza’s zijn voortreffelijk.

Cairo Montenotte: ‘Da Michele’ is eveneens een restaurant-pizzeria vergelijkbaar met ‘La Grotta’, maar kleiner. Pizza’s, voortreffelijke voor- en hoofdgerechten, eten in Italiaanse stijl met de locals. Met klein buitenterras.

Roccaverano: ‘Osteria La Bramante’ is een leuk restaurant met typische Piemontese gerechten boven de plaatselijke bar. In de zomer is het zeer aangenaam om buiten te lunchen of dineren naast de kerk en op een steenworp afstand van de muren en de toren. Voorgerechten van opmerkelijke kwaliteit, mede dankzij de basis (robiola), die, zoals ze zeggen, nul kilometer bedraagt. 

Olmo Gentile: ‘Della Posta’ is een restaurant, gerund door drie zussen. De kokkin is tevens de burgemeester van het dorpje. Een plek die in de zomer tafels aanbiedt op een groot panoramisch terras, van waaruit je het heuvelachtige landschap kunt bewonderen. De maaltijd bestaat uit een heerlijk vast menu, met traditionele Piemontese streekgerechten, bereid met aandacht voor de producten, met name het vlees. Traditionele desserts, goed gevulde wijnkaart. 

San Giorgio Scarampi: ‘A Testa in Giù’ is een een restaurant met een groot buitenterras/tuin met prachtig uitzicht. De gerechten worden met zorg bereid, de kwaliteit is uitstekend, de wijnen worden onberispelijk gepresenteerd.

Er zijn uiteraard nog veel meer restaurants in de buurt.

Ook is het heel gezellig om aan het haventje van Savona een hapje en/of drankje te nemen. Er zijn daar veel terrasjes, waar het goed toeven is.

Truffels Piemonte
Wijn Piemonte
Eten en drinken Ligurië
Scroll naar boven