Markten

Markten in Ligurië en Piemonte

Boerenmarkt Ligurie

Er zijn veel leuke en gezellige markten te bezoeken in Piemonte en Ligurië. Wekelijks is er wel ergens een zogenaamde oogstmarkt (sagre) in een van de vele dorpjes en steden in de omgeving te bezoeken. Enkele van de bekendste en grootste markten worden hieronder besproken.
Markten zijn er in de regio in soorten en maten. Van de overdekte vismarkten tot en met de groente- en vleesmarkten in de openlucht, van Eataly in Turijn (ondergebracht in de oude Carpano-fabriek) tot en met gemoedelijke boerenmarktjes in stadjes als Alba en Cairo Montenotte.

 

 

Cairo Montenotte

Hier is een levendige dorpsmarkt elke donderdagmorgen, met voor ieder wat wils. Behalve de bekende en huisraadstalletjes tref je hier ook veel kraampjes aan met etenswaren zoals kazen, worsten en pasta. In het voorjaar en de zomer staan hier ook veel stalletjes met planten en boompjes.
Elke tweede zaterdag van de maand wordt de zogenaamde Mercato della terra in het centrum gehouden (van 8:00 tot 13:00 uur) . Hier zijn allemaal producten van de omgeving te vinden: van verse groenten tot Ligurische extra vierge olijfolie, van vleeswaren en kazen van het binnenland tot de vis van Vado en Albenga.

Acqui Terme

In Acqui Terme is er op dinsdag-en vrijdagochtend markt. Let op: de fruit/groente- en vleesmarkt staat apart in de stad. Vraag een voorbijganger maar naar de mercato frutta e carne.
Op vrijdagochtend is er ook de boerenmarkt. Die vind je door na het passeren van de spoorwegovergang (vlak voor je Acqui Terme zelf inrijdt,vanuit de richting Savona) naar links af te slaan. Na een paar honderd meter even vragen naar de Mercato Contadini. Dan wijst iedereen je verder de weg. Op deze markt staan de boeren uit de omgeving hun waar te verkopen. Ook vind je er een visboer (superverse vis, als je die koopt neem dan een koeltas met koelelementen mee) en een worstenmaker/kaasboer. Hij laat je altijd zeer gul van al zijn waar proeven.

De antiekmarkt van dit thermenstadje wordt elke vierde zondag (hele dag) van de maand georganiseerd aan de Corso Bagni.

Alessandria

In dit stadje wordt dagelijks tussen 8.00 en 14.00 uur markt gehouden op het Piazza Marconi. Een antiekmarkt is er ook en wel op de eerste zondag van elke maand (van 8:00 tot 19:00), behalve in augustus. De antiekmarkt wordt gehouden in het historische centrum van de stad, op het Piazza Garibaldi, en is ietsje groter dan die in Acqui Terme. Deze markt is zeker ook op een regenachtige dag goed te bezoeken, omdat de meeste kraampjes onder de arcades worden neergezet.

Nizza Monferrato

Elke derde zondag van de maand (hele dag) wordt er in dit prachtige stadje in het hart van de Monferrato een antiekmarkt georganiseerd waar werkelijk ook nog wat te halen valt. Deze markt is in vergelijking met de antiekmarkt van Turijn nog redelijk onbekend bij toeristen, wat betekent dat de prijzen er vaak aanzienlijk lager liggen.

Alba

In oktober en november wordt hier de jaarlijkse truffelmarkt georganiseerd. In 2020 is dat 10 oktober tot en met 8 december.
Alba geurt in de maand oktober, wanneer daar de truffelmarkt wordt gehouden, naar witte truffel die in het historische centrum vers achter vitrines ligt, uitgestald in groot en klein formaat.
De gewone markt én de boerenmarkt vinden plaats op zaterdagmorgen. Het is een erg leuke markt, want deze slingert zich door het stadje heen, in tegenstelling tot andere markten die vaak op een groot plein worden gehouden.

Net als in Turijn is hier de bekende Slow Food-supermarkt Eataly te vinden.

Bra

Om de twee jaar is hier een kaasmarkt, die daar door Slow Food wordt georganiseerd. In 2019 is dat van 20 tot en met 23 september.
De kaasmarkt in Bra is jaren geleden van start gegaan op initiatief van Slow Food in de bakermat van die beweging – het dorpje Bra, dat niet ver van Alba ligt. Bij elk van de tientallen kraampjes kun je allerlei soorten ambachtelijk gemaakte kazen proeven en natuurlijk kopen om mee naar huis te nemen.

Asti

Ook hier worden zowel de gewone als de boerenmarkt op zaterdag en op woensdag (gehele dag) gehouden. In het verlengde van deze markt ligt ook de permanente overdekte markt, waar dagelijks vlees, vis en groente te koop is.

Cuneo

Op dinsdagochtend is er markt in het centrum. De markt is een grote openluchtmarkt waar ook veel Franse families naartoe komen om Italiaanse producten in te slaan en ’s middag van de lunch te genieten in een van de restaurantjes onder de arcades.

Noli

De gewone markt wordt op donderdagochtend gehouden. Het is een prachtige en gezellige markt aan de Ligurische kust, met veel viskraampjes met vis die rechtstreeks uit de zee komt. Supervers dus. Noli is een van de oudste havenplaatsjes aan de Ligurische kust en ook zonder de markt zeker een bezoekje waard. Als je voor de lunch even de moeite neemt het stadje in te lopen, dan vind je daar de mooiste eetgelegenheden die tegen een meer dan redelijk bedrag een heerlijke pranzo voor je klaarmaken.

Savona

De gewone markt vindt plaats op maandagmorgen. Het is een grote en gezellige markt.
Elke maand (eerste zaterdag en zondag van de maand) is hier een grote antiekmarkt in het centrum van Savona.
Ook wordt jaarlijks in juni de Mercato Europeo georganiseerd met vele culinaire Europese kraampjes.

Turijn

In Turijn is er elke dag van de week wel ergens markt, die meestal van zeven uur ’s ochtends tot een uur of twaalf in de middag duurt. Een van de grootste openluchtmarkten van Europa (Turijn zegt ‘de grootste’) tref je aan in het oude centrum, op en rondom het Piazza della Repubblica. De markt staat bekend als de Porta Palazzo, maar de inwoners van Turijn noemen hem Porta Pila.
De markt is een smeltkroes aan culturen. In de jaren zestig van de vorige eeuw waren het vooral de Italianen uit het arme zuiden die naar het noorden emigreerden en zich mengden met de inwoners. Elke dag staat er een enorme hoeveelheid kraampjes (ruim duizend) met groente en fruit prachtig uitgestald, met kruiden, kazen en vlees – te veel om op te noemen. Vooral in de zomer schittert een veelheid aan kleuren je tegemoet.In de oude Carpano-fabriek bevindt zich Eataly, dat in 2007 zijn deuren opende. Het is eigenlijk meer een Slow Food-supermarkt, maar wie er rondloopt raakt niet uitgekeken op de producten die uitgestald liggen in de kraampjes die er in de oude en volledig gerestaureerde vermouthfabriek zijn neergezet. Vergeet niet de visafdeling te bezoeken. Je kunt er proeven, kopen en eten terwijl de koks in de open keuken maaltijden bereiden.
Ook de pizza-afdeling, waar het pizzadeeg wordt gekneed en de pizza vers wordt gebakken in de loeiende houtoven, is een must voor wie een bezoek brengt aan deze hot spot van Turijn. Eataly is dus een aanrader voor wie Turijn bezoekt, net zoals een van de grootste openluchtmarkten van Europa, Porta Palazzo in diezelfde stad.
Ook is er een non-food deel waar je al snuffelend iets leuks kunt ontdekken. Daarnaast is er een overdekte vismarkt. Zorg ervoor dat je vroeg opstaat. want hoe eerder je op de markt arriveert des te verser de producten zijn.
De antiek-en snuisterijenmarkt Balon van Turijn is elke zaterdag te vinden in het Aurora-kwartier, vlak bij Borgo Dora, niet ver van Porta Palazzo. Je vindt er oude typemachines, schilderijen, boeken en andere snuisterijen. Op elke tweede zondag van de maand breidt deze markt zich uit tot de Grande Balon en zijn er honderden kraampjes met snuisterijen en vooral ook antiek te vinden. Beide markten zijn de hele dag open, tot een uur of vijf in de namiddag.

Truffelfeest Alba Piemonte
Asti Piemonte
Ansjovis op de markt
Scroll naar boven